« Een goede nachtrust biedt vele voordelen »

Gepubliceerd op 07-10-2019

Ga jij s'avonds naar bed, leg je je hoofd op het kussen en val je dan meteen in slaap ?  Wanneer je een goede nachtrust hebt, dan kun je profiteren van onderstaande positieve effecten.

  •  Meer kans om oud te worden. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat goed slapen een betere kans geeft om gezond oud te worden. Dit willen we toch allemaal graag.
  •  Je bent alerter en scherper gedurende dag. Een goede nachtrust zorgt voor een beter vermogen tot concentreren, het eenvoudiger oplossen van problemen en het makkelijker opnemen van nieuwe informatie. Daarnaast zorgt het ervoor dat je scherper en alerter bent. Uit onderzoek blijkt dat anderhalf uur te weinig slaap al na één nacht de alertheid overdag met ongeveer 30% terugbrengt
  •  Meer kans op een slanker postuur. Laten we er maar niet omheen draaien. Slecht slapen maakt je dik. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen 30 procent meer kans hebben op obesitas dan mensen die 7 tot 9 uur slapen. Dit komt onder andere  omdat een tekort aan slaap voor een trager verlopende stofwisseling zorgt en extra productie van hormonen die aanzetten tot eten. Aan de andere kant zorgt overgewicht ervoor dat je slechter slaapt en vatbaarder wordt voor slaapstoornissen.

    Deze negatieve vicieuze cirkel houdt vele Nederlanders in zijn greep en is moeilijk te doorbreken. Voordeel is dat het aanpakken van het ene probleem (slaapproblemen) er in de meeste gevallen voor zorgt dat je eenvoudiger van de overtollige kilo’s afkomt en minder ‘snaaineigingen’ hebt. Daarnaast zorgt een gezonder lichaamsgewicht ervoor dat je beter slaapt. Kortom, twee vliegen in een klap!  

  • Je bent minder vaak ziek. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die goed slapen minder vatbaar zijn voor ziektes en sneller herstellen op het moment dat zij al ziek zijn. Dit komt omdat de hoeveelheid slaap een directe invloed heeft op het immuunsysteem. Het spreekt voor zich dat een goed immuumsysteem ervoor zorgt dat je minder vatbaar bent voor allerlei lichamelijke klachten.

  • Je hebt een positievere en vrolijkere levenshouding. Wanneer je te weinig slaapt, dan wordt je dikwijls prikkelbaar en gespannen. Kleine problemen en tegenslagen lijken ineens veel groter. Een langdurig tekort aan slaap kan zelfs voor depressiviteit zorgen. Het verbeteren van je nachtrust zorgt ervoor dat je vrijwel direct positiever, vrolijker en zorgelozer in het leven staat. Bedenk eens hoe het is om elke dag met het goede been uit bed te stappen. Om weer het gevoel te hebben dat je alles aankunt.

  •  Je hebt meer zin in sex.  Waneer je te weinig slaapt, vermindert het libido van zowel mannen als vrouwen. Daarnaast werken de slaperigheid en de spanning die met slaapproblemen gepaard gaan natuurlijk ook averechts. Het verbeteren van je nachtrust kan dus een impuls voor je seksleven betekenen. Wanneer je een goed sexleven hebt, dan komt dit ook je uiterlijk ten goede. Verliefde mensen glanzen en stralen... 

Goed slapen bied zoveel voordelen. Helaas is goed slapen niet vanzelfsprekend. Het klinkt misschien een beetje sentimenteel, maar we hebben maar een beperkte tijd hier op aarde en het is spijtig om te zien hoeveel waardevolle tijd er ‘moe en lusteloos’ weggegooid wordt. Een goede nachtrust zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Mocht je op dit moment slaapproblemen hebben of lichamelijke klachten die voortvloeien uit een minder goed werkend immuumsysteem dan nodig ik je uit voor een gratis intakegesprek.

slapen-01570456015.jpg